AUTOBANDEN

U kunt slijtage van uw banden verminderen door regelmatige controle en door onderstaande tips ter harte te nemen.

Bandenspanning

Controleer maandelijks uw bandenspanning. De juiste bandenspanning bevordert de levensduur van uw band.

Als de banden niet op de juiste spanning zijn, dan kan dat bij te veel spanning extra slijtage tot gevolg hebben.

Bij te lage spanning hebben de banden minder grip op de weg en kunnen ze oververhit raken wat kan leiden tot een klapband.

De juiste bandenspaning is afhankelijk van de bandenmaat. Wij adviseren u graag!

Overbelasting

Als u materiaal gaat vervoeren, controleer dan hoeveel gewicht uw banden kunnen dragen. Op de zijkant van uw banden kunt u het maximale laadvermogen aflezen (zie hieronder bij :"Bandenmaat"). Heeft u te veel gewicht, dan raken de banden snel oververhit, hetgeen kan leiden tot een klapband. Pomp dus bij overgewicht extra lucht in de band. 

Klapband

Hierboven is aangegeven dat oververhitting kan leiden tot een klapband. Ook een bijna versleten band of uitdroging kan hiertoe leiden. Na verloop van tijd droogt het rubber van de band uit, zowel door ouderdom als door de Surinaamse zon. Hierdoor ontstaan kleine scheurtjes en dan is een klapband snel mogelijk. Regelmatige controle van uw banden is dus absoluut noodzakelijk.

Natuurlijk kan een klapband ook worden veroorzaakt doordat u een stoeprand raakt, door een gat in het wegdek, door roekeloos rijden over een verkeersdrempel, etc. Wees dus altijd en overal voorzichtig.

Ventieldopje

Draai de dop van het tuitje altijd stevig vast als u de band op de juiste spanning hebt gebracht. Daarmee blijft de spanning in uw band. U voorkomt hiermee ook oxidatie en beschadiging van het tuitje door stof en water.

Reserveband

Vergeet uw reserveband niet! Plotseling kunt u met een lekke band komen te staan. Zorg dat u altijd een betrouwbare reserveband in uw auto hebt liggen. Betrouwbaar betekent dat u, net zoals de overige 4 banden, de reserveband regelmatig moet controleren. Check de bandenspanning en draai het tuitje stevig vast. Zo gaat u goed voorbereid de weg op. 

Bandenmaat

Op de zijkant van uw band vindt u de bandenmaat. Een serie cijfers en letters.

Bijvoorbeeld 215/70 R16 100 T.

 

* 215 staat voor de breedte van de band in millimeters. 

* 70 staat voor de hoogte in percentages. De hoogte van de band is dus 70% van 215. 

* R staat voor bandentype. In dit geval het veel voorkomende radiaal-type.

* 16 staat voor de diameter van de velgen, uitgedrukt in inch.

* 100 staat voor het draagvermogen; de maximale toegestane lading in kilogram die uw band kan dragen. De loadindex is een cijfer tussen  de 71 en 120. Zie Loadindex autobanden. In geval van 100 is de maximale lading 800 kg per band. Voor een auto (4 banden) dus in totaal 3200 kg.

* T staat voor de snelheidsindex; de maximale snelheid die uw banden kunnen hebben.

De speedindex wordt uitgedrukt in letters. Van A t/m Z, variërend van 5 km/u tot 300 km/u. Zie Speedindex autobanden

De letter T staat voor maximaal 190 km per uur en veelal gaat het dan om banden van gezinsauto's en minibusjes.